Sunlight gjennom tidene.


 

Sunlight står det på campingbilen som kjører foran meg ut frå Stange sentrum.  Eit ønske frå produsenten om at  eigaren skal assossiere bilen med ferie og solfyllte dagar, tenkjer eg, der eg ligg bak i 60-sona.  



Men tankane fer vidare til barndommens Sunlight, såpa som i min første barndom var ei slags allroundsåpe, som du brukte til det meste.  Ho kom i øskjer med to og to såpestykke, og var gul, om ikkje akkurat solgul på farge. I den tida, før engelsk var allemannsspråk i Noreg, heitte ho Sunlight , og namnet vart uttala som det var skrive . Om nokon skulle seia Sunlait, så såg ein rart på dei. Kva var det for noko?

"Den første virkelige merkevare i verden var Sunlight såpe. Den ble lansert i England av William Hesketh Lever. Sunlight var en mykere såpe som skummet mer og løste seg lettere opp enn noen av de andre såpene på markedet den gangen.

Mens såpene på den tiden ble solgt til butikkene i stenger, og kunden fikk kuttet sitt stykke etter ønsket vekt, fikk Sunlight en karakteristisk pakning og standard vekt. På den måten kunne kundene gjenkjenne Sunlight-såpen, og ved hvert kjøp få samme vare. Det ble reklamert for Sunlight i de media som den gang fantes, og såpens renhet ble garantert med 1.000 engelske pund – den gang en fantastisk sum penger. Denne måten å markedsføre et produkt på, ga en eventyrlig suksess i stadig flere land.

Sunlight kom til Norge i 1920-årene, og også her i landet ble det suksess.

I 1931 overtok Orkla Home & Personal Care (den gang Lilleborg) produksjonen og rettighetene til Sunlight-navnet i Norge, og Sunlight har vært den ledende husholdningssåpen i over 80 år. Sunlight-såpens bruksområde har alltid vært bredt. Trofaste brukere sverger fremdeles til det tradisjonsrike Sunlight såpestykket både til oppvask, rengjøring og tøyvask. For mange er nok Sunlight-såpen særlig forbundet med ferieturer på hytta eller i båten." ( frå Orkla sine produktsider.)

Såpa vart altså bruka til oppvask og golvvask, saman med grønsåpe. Skulle du vaske fine ullklede, vispa ein Sunlight i vatnet, og vaska kledeplagget. Var ein skitten på hendene, måtte det Sunlight for å få vekk flekkane. Ja, til og med når du vaska håret, så var det Sunlightsåpe du bruka. " Har du Sunlightsåpe, har du til alt, " kunne ein nesten seia. 




Så kom velstanden, og med den vart det  fleire merke å velje i. Vi fekk Lano og Sterilan, der Lano var for den mjuke og sarte barnehuda, og  Sterilan var for dei skitne arbeidshendene. Lanoungar var eit begrep i reklamen, og blide småungar med såpeskum pryda vekeblada. Bygdekinoen hadde lite reklame, så det var mest vekeblad vi las om Lano, såpa for barn.  På 1960 talet kom slagordet: " Lano for liten og Lano for stor"


Begrepet Lanoungen  oppstod også  på 1960- talet .Då var tvillingane  små,  og mor sende inn bilete av sine søte to til konkurransen. Dei beste bileta skulle pryde den neste Lanoreklamen.  Svaret kom etter ei tid.  Den eine vart nr, 10, medan den andre hadde ei dobbelhake, og fall utanfor konkurransen. Me større søskena  syntes det var stas med kommentaren om at " den ene tvillingen var god".  Vi levde lenge på at han nesten kunne vorte reklameplakat for Lano, og tenkte på det når me vaska hendene- med nettopp Lano. 



Golvet vaska me med PEP, som kom i  i pulverform i pappøskje.. Ei skei var nok til ei bøtte, og du matte hella ho i før du fyllte bytta med vatn. Var du så uheldig at du gløymde det, måtte du vispe så dei små pulverkorna løyste seg opp i vatnet.  Det vart i alle høve reint, og det lukta reint på golvet, tykte me.  



Milo stod det på pappøskja som overtok ullvasken. Han var mild og god for ulltøyet, og snart var det slutt på Sunlight også der.  Såpa vart forvist til utslagsvasken på kjøkkenet, der ho enno ei tid var brukt til  skitne hender. Ho var også i utslagsvasken på hytta i Husdalen. Så vart ho borte. 


No har ein Sunlight på flasker, både til håndoppvask og for å reingjere hendene etter matlaging.   

   

Lano har blitt eit stort varemerke med mange produkt.. 

Her er litt av det eg fann då eg arbeidde med dette:  

Sunlight

Lano

( Artig med litt fakta og litt reklame! )

Så består sola, men produktet Sunlight har endra seg, og er ikkje lenger berre eit fast  såpestykke som vart brukt til vask av klær, kropp, hus og oppvask, men også namnet på ferie og fritid  i bobil.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

På gamle stigar- i Husdalen.

Fløksand husmorskule

Hermetisering av middag og frukt, og søndagsdessertar