Brød og brødbil
Vanlegvis kjøpte me brød på butikken, eller mor baka.
Men etter kvart vart det brødbil på bygdene.
Den første som starta opp, hadde bakeri på Hjelmås, i Pittersburg. ( Pittersburg var bygdenamnet på eit vertikaldelt utleigehus bestefaren min sette opp, og i kjellaren på huset vart det bakeri. Eg hugsar ikkje kva bakaren heitte)
Eg trur dei køyrde rute til Leiknes, Hodnesdal og Hopsdal to gonger i veka, og reiste då innom og oppom dei fleste avkrokar på sin veg.
Signalet på at dei stod utanfor huset var tuting med fløyta, ( Å bruke fløyta var varsel, og ikkje berre fare i den tida) Igjen var det å få på seg skor og flyge ut.
Brødbilen hadde ikkje så stort utval, men på den tida var det storveges, med vitten, siktebrød, langebrød, frøbrød og kneip. Etterkvart kom det også grovbrød, som etter det eg hugsar var finare enn grovbrødet no. Brødet låg i kassar, og vart når du kjøpte dei pakka inn i brunt papir og etterkvart posar.
Men det store med brødbilen frå ungane sin synsstad , var at dei hadde skillingsbollar! Det var ikkje dei små knurpene som no feilaktig vert kalla så, men store skillingsbollar 20-25 cm i diameter, med kanel i svingane og sukker på toppen! Dei var så store at dei minste ungane måtte dele, men vi som var størst sette vår ære i å klare ein heil. Ferske, med rikeleg sukker og kanel gleid dei ned i ein svolten mage. Det var nonsmaten den dagen.
Elles hadde dei tebrød, tebrødstenger og butterdeigsbollar, men dei var ikkje så gode. Alt dette var og dyrare, og ingen kvardagskost.
Seinare vart det utkjøring ein gong for veka frå bakeriet til Rognaldsen i Alverstraumen. Dei hadde omtrent same utvalget som var nemt tidlegare. Dei køyrde ruta om Kleivdal, til Hillesvåg ,Leiknes, Hodnesdal, Mundal og Hopsdal.
For husmora var dette eit brot på kvardagsrutinane når desse bilane kom. Ein fekk snakke litt med vaksne folk og høyre om kva som hende på bygdene. Sjåførane sette pris på kundane, og gav seg tid, og fortalde og skrytte litt av det kjerringane heldt på med..
Det var og ein lette i matstellet å få brødet på døra, for det tok både tid og krefter å elte og bake ut for hand, og steike alle emna, og alt mjølet skulle også fraktast frå butikken og heim på førehand.
Men me ungane gledde oss når mor hadde tid til å lage heimebaka brød og bollar.
Men det aller beste brødet var likevel Martens langebrød, baka i hos bakar Martens i Bergen, og sendt med rutebåten innover til Osterfjorden. Ho mor kjøpte ein del av denne delikatessen på butikken attåt anna brød, og me gassa oss med dei ferske brødskivene og nytte dei til siste skorpe.. Hadde me leverpostei frå Stabburet, og tomat og agurk var kosen fullkommen. Skivene gjekk ned!
Kommentarer
Legg inn en kommentar